04-10-10

Boek : Jed Rubenfeld - Interpretation of murder ( moordduiding )

murder.jpgEind augustus 1909 kwam Sigmund Freud in New York aan voor zijn eerste en enige bezoek aan Amerika.

Terug in Wenen, sprak of schreef hij zelden meer over die reis, maar de rest van zijn leven noemde hij alle Amerikanen 'wilden'.
Dit gegeven inspireerde Jed Rubenfeld tot het schrijven van de ingenieuze historische thriller Moordduiding. Het verhaal begint als volgt:

Op een dag wordt het lichaam van een zeer rijke jonge vrouw ontdekt in een luxueus appartement met uitzicht over Manhattan. Ze is vastgebonden, met een zweep bewerkt en gewurgd. De burgemeester van New York vraagt Freud om zijn vernieuwende, onconventionele gedachtegoed in te zetten bij het oplossen van deze moordzaak, maar Freud laat het over aan een onervaren Amerikaanse collega. En dan blijkt: sommige moorden tarten elke analyse.

Oordeel

"Interpretation of murder" is een historische roman die zich afspeelt in het New York van begin 1900. Dat is niet toevallig gekozen. Die tijd bracht Freud samen met zijn leerling Jung een bezoek aan Amerika. Het zou zijn eerste en enige bezoek worden. "Amerikanen zijn wilden" verklaarde Freud achteraf. Meer wou hij niet kwijt over die trip en dat is natuurlijk - nu nog - voer voor speculaties. Hét ideale uitgangspunt voor een boek.

Voor de lezer is dit een interessant uitgangspunt omdat we niet alleen inzicht verwerven in het tijdsbeeld en het New York van vorige eeuw, maar ook een duidelijker beeld krijgen van de theorieen van Freud. Die theorieen lijken vandaag de dag nogal belachelijk - met name het oedipuscomplex ( alles vindt zijn oorsprong in een verdrongen seksuele binding tussen kind en ouder ) - maar zijn uiteindelijk toch de basis voor de hedendaagse psycho-analyse.

Freuds gedachtengoed wordt ietwat populair voorgesteld aan de hand van een soort case studie, een heus moordverhaal. Dit komt de leesbaarheid van het boek ten goede. Het zet je aan tot lezen. Het wordt een soort page-turner. Anderzijds komt de plot nogal geforceerd over. Uiteindelijk blijf je achter met de vraag wat nu het belangrijkste is/was : het beeld van New York, Freud zijn ideeen of het verhaal zelf ? Een heleboel dat tot nadenken aanzet.

Leuk toetje : Shakespeares Hamlet en de theorieën rondom het beruchte citaat 'to be or not to be'.

De commentaren zijn gesloten.