09-09-10

Paulo Coelho - The zahir (bespreking)

Inhoud:
Een internationaal beroemde schrijver is zo druk doende met zijn literaire werk en de plichtplegingen die dat met zich meebrengt, dat hij niet in de gaten heeft dat hij zich langzaam van zijn vrouw, Esther, verwijdert. Zij was de vrouw die hem zover gekregen had datgene te doen wat hij werkelijk wilde: een boek schrijven. Dat boek, over een pelgrimstocht naar Santiago, beleefde een stille triomf over de wereld en werd gevolgd door een mondiale bestseller over een jongen die op zoek gaat naar een schat. Op het toppunt van zijn roem, wanneer zij in Parijs bij hem is ingetrokken, neemt Esther het besluit oorlogscorrespondente te worden. Ze wil weten waarom de mensen niet gelukkig zijn en denkt daar achter te komen in een oorlogssituatie.

Het laatst wordt zij in Parijs gezien met een man met Mongoolse trekken. Dan is ze ineens verdwenen en verdenkt men in eerste instantie de schrijver hiermee iets van doen te hebben. Wat volgt is een lange tocht waarin hij naar zijn verdwenen geliefde op zoek is - een odyssee die hem de ruimte geeft na te denken over zijn relatie met Esther, over de liefde en over verdwijnende culturen waarin liefde een centrale plaats heeft.

Oordeel:
Dit is een boek dat je niet op 1 2 3 uit hebt. Het verhaal leest op zich redelijk vlot, maar wat je leest stemt tot nadenken. Maw: af en toe heb ik het boek naast me neergelegd om wat te filosoferen. Alleen of samen met de andere heksjes.

Het onderwerp van het boek, de zin van het leven, is de kernvraag die iedereen zich wel eens stelt. Wat maakt het leven boeiend? 'Vrijheid' is een voor de hand liggend antwoord. Alleen: wat is vrijheid? De mogelijkheid om zelf te kiezen en te beslissen. Klinkt voor de hand en toch is er een grote 'maar'. Want al onze keuzes, al onze beslissingen worden al dan niet bewust beinvloed door onze naasten en het algemeen gedachtegoed. We houden met andere woorden rekening met wat anderen van ons denken en verwachten.

Die factoren die ons verhinderen vrij te zijn (ongeacht de definitie van vrijheid), noemt men - als ze extreme vormen aannemen - een obsessie ofte onze Zahir. "Zahir is Arabisch en betekent: zichtbaar, aanwezig, onmogelijk om onopgemerkt te blijven. Iets wat of iemand die, wanneer we ermee in contact komen, langzaam beslag legt op onze gedachten zodat we ons uiteindelijk op niets anders meer kunnen concentreren. Dit kan men zien als heiligheid, of waanzin".

De verdienste van Paulo Coelho is dat hij ons genoeg elementen aanrijkt om over na te denken. Oplossingen mag je bij het lezen van dit boek niet verwachten. Zelf vond ik dat enorm boeiend. Anderen noemen dat saai en een obstakel. Want al die filosofische beschouwingen halen de vaart uit het boek. Het verhaal zelf wordt er een pak minder interessant door. Meer nog: het wordt slechts bijzaak.

De commentaren zijn gesloten.