08-04-10

Boek: Elia Barcelo, stemmen uit het verleden

elia barceloAls Katia Steiner in Rome de nalatenschap van de beroemde wetenschapper José María Valcárcel helpt inventariseren, stuit zij op enkele raadselachtige documenten. Het blijken aantekeningen van de gestorven geleerde zelf, waarin ze leest over een geheim genootschap, de Club van Dertien, en over schilderijen die de sleutel zijn tot een mysterie. Katia raakt steeds meer gefascineerd, maar ze is niet de enige: er zijn mensen die bereid zijn tot het uiterste te gaan om Valcárcels notities in handen te krijgen. Katia begint aan een gevaarlijke reis die haar naar een duistere wereld voert. Ze verliest er haar hart - en vindt haar eigen identiteit.

---

Stemmen uit het verleden is het tweede boek van Barcelo dat ik lees en ook nu weer was ik meteen verkocht.

De personages zijn goed uitgewerkt en menselijk. Katia bijvoorbeeld is een jonge vrouw die zich uit gebrek aan een partner eenzaam voelt en zich volledig onderdompeld met werk.

Ook het verhaal greep me aan. Wie droomt er niet van om een schilderij in te duiken en je onder te dompelen in een fictieve wereld? Of die fictieve werelden beter zijn dan de onze, dat laat ik volledig in het midden. En bovendien: als je het bekijkt vanuit het standpunt van een personage uit wereld B, wat is dan "de werkelijkheid"? Ik weet het, ik trek graag alles in twijfel. Vandaar ook dat dit boek echt ideaal was voor mij...

Sommigen beweren dat dit verhaal gepikt is van 'harry potter' (via een toverspreuk in een andere wereld terechtkomen, vliegende paarden, ...) en/of de 'da vinci code' (naar mijn bescheiden mening nogal vergezocht). Als we het dan toch met een ander verhaal moeten vergelijken, dan zou ik eerder willen verwijzen naar Rosie, een boek van Stephen King. Ook hier komt een vrouw via een schilderij terecht in een virtuele wereld. Maar daar houdt elke vergelijking op. Soit, als je rekening houdt met het feit dat er een gigantische hoeveelheid boeken bestaan, dan zal er altijd wel eentje lijken op het andere, niet?

Tenslotte nog dit: het is een verhaal met heel wat rare wendingen. Vooral het slot is totaal onverwacht. Een aantal puzzelstukjes vallen dan op zijn plaats, maar roepen toch nog een aantal (onbeantwoorde) vragen op. Vandaar dat ik na het lezen er zelf nog een vervolg aan heb bijgedroomd... Een ideaal boek om de werkelijkheid even te vergeten.

12:36 Gepost door Mieke in Boek | Permalink | Commentaren (1) | Tags: boek, elia barcelo, stemmen uit het verleden |  Facebook |

Commentaren

Heb onlangs 'Bal Masqué' gelezen, dat was ook geweldig goed, misschien dat ik deze dan ook wel eens probeer!

Gepost door: LJ | 22-04-10

De commentaren zijn gesloten.