13-03-10

Geheel dorp onder invloed van LSD

We hadden het in het verleden al over gruwelijke experimenten op menselijke proefdieren, wel hier een vervolg... Deze week stond in de krant een artikel over een dorpje in Zuid-Frankrijk, Pont Saint-Esprit. De hele bevolking werd er door de CIA verdoofd met... LSD. Het resultaat (ik citeer) :

In augustus 1951 schreeuwt een Fransman: ‘Ik ben dood! M'n hoofd is van koper en ik heb slangen in m'n buik!' Het gebeurt in Pont Saint-Esprit, ten noorden van Avignon.

Een meisje in hetzelfde dorp vertelt dat ze is aangevallen door tijgers. Een 11-jarig jongetje probeert zijn moeder te wurgen. Een man springt van de tweede verdieping van het ziekenhuis en schreeuwt daarbij: ‘Ik ben een vliegtuig!!'

Pont Saint-Esprit was die augustusmaand, nu bijna 60 jaar geleden, een week lang het toneel van hysterische taferelen. Het begon ermee dat alle drie de huisartsen in het dorp hun wachtkamers vol zagen zitten. De bewoners gaven over, hadden diarree en klaagden over maagpijn. Daarna begonnen mensen over straat te rennen en schreeuwden ze het uit. Ze zagen overal vlammen en wilde dieren rondlopen, vertelden ze. ‘Het was apocalytisch', zei een dokter.

Na een week werd de schade opgemaakt: vijf mensen waren overleden, 30 mensen eindigden in het ziekenhuis en zo'n 300 bewoners zaten ziek thuis.

Het dorpje haalde de wereldpers en onderzoekers uit verschillende landen gingen op zoek naar de oorzaak. Al snel bleek de schuldige: bakkerij Roch Briand in het dorp. In de stokbroden bleken stoffen te zitten van een giftige champignon. Die zorgde voor de hallucinaties, werd geconcludeerd in het prestigieuze British Medical Journal. De bakker stierf een vroege dood, zijn vrouw pleegde zelfmoord.

Maar een einde aan de geruchten kwam er niet. De ziekte die de paddestoel kon veroorzaken, bleek al sinds de 18de eeuw niet meer voor te komen in Frankrijk. En niet alle symptomen waren te verklaren.

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Hank Albarelli komt nu met nieuwe bewijzen van een oude theorie: de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft met het Amerikaanse leger de bewoners van Pont Saint-Esprit destijds bedwelmd met de drug LSD. Het middel werd vanuit de lucht gesproeid en verspreid in ‘lokale voedingsproducten', schrijft hij in zijn boek ‘A terrible mistake'.

De CIA wilde zo testen — het was de tijd van de Koude Oorlog — of met verdovende middelen de tegenstander kon worden uitgeschakeld, aldus Albarelli. Hij beroept zich op geheime defensiestukken en op gesprekken met betrokkenen.

Militairen vertelden hem hoe het experiment werd uitgevoerd en hoe het daarna als een ‘mislukking' werd bestempeld. In een verslag van een gesprek dat een CIA-agent destijds had met een medewerker van farmaceutisch bedrijf Sandoz, wordt gesproken over ‘ het geheim van Pont Saint-Esprit'.
( bron: de standaard )

15:30 Gepost door Mieke in X-files | Permalink | Commentaren (2) | Tags: pont saint-esprit, lsd, cia, drugs |  Facebook |

Commentaren

Stel u voor wat dat zou geven op Rock Werchter of de Gentse feesten! Het is maar een gekke gedachte hoor ;)

Groetjes

Gepost door: Ourlipsaresealed | 14-03-10

Het is toch ongelooflijk wat ze ongestraft kunnen doen...

Gepost door: LJ | 14-03-10

De commentaren zijn gesloten.