03-03-10

Film: the road, indrukken

Het is alweer een tijdje geleden, I know, maar toch wil ik eens terugkomen op 'The road', een film die ik een paar weken terug heb gezien.

‘The Road’ is een donkere post-apocalyptische roadtrip die het moet hebben van een angstaanjagend toekomstbeeld dat zonder clichés  wordt voorgesteld (neen, de ramp wordt niet uitgelegd), een dreigende sfeer die ervoor zorgt dat je nooit comfortabel in je stoeltje zit en existentiële zuchten waarbij je spontaan een klein hoekje wil opzoeken om in te sterven. (bron: digg.be)

De film moet het hebben van de sfeer. En die sfeer is beklijvend en overweldigend. Je wordt als het ware ondergedompeld in een uitzichtloze wereld. Desolate kille landschappen, grijs en zonder enige vorm van fauna en flora. Planten en dieren zijn volledig uitgestorven. In die uitzichtloze wereld lopen nog een paar mensen rond. Wanhopig proberend om te overleven. Zonder al te veel voedsel en daarom gedwongen tot kannibalisme. Schokkend !


Het doet je nadenken. Nadenken over het leven. Wie wil er leven in een wereld zonder toekomst? Wat voor nut heeft je leven als je dag in dag uit bezig bent met overleven. Als er geen enkel moment van vreugde is en je er alles moet aan doen om in leven te blijven. Elk moment van de dag moet je uitkijken naar anderen en hopen dat ze je niet vermoorden. Leuk is anders.

We hebben dit gegeven na de film nog dagenlang zitten bespreken. Zou je op zo'n moment zelfmoord plegen of zou je tegen beter weten in hopen op een betere toekomst? Ik ben er nog altijd niet uit.

Wat er zo schitterend is aan de film is dat men een onverfilmbaar boek toch heeft verfilmd. Het desolate en post-apocalyptische wereldje dat men heeft gecreeerd is ronduit prachtig. Prachtig omwille van zijn triestheid.

De hele film is minimalistisch opgezet. 2 personnages zwerven door een lege wereld. Dialogen zijn er nauwelijks, actie en handelingen ook niet. Een simpel iets (bijvoorbeeld het vinden van wat voedsel), wordt groots voorgesteld. En het werkt. Want ook al is er niet echt een verhaal, de film zal je eeuwig bijblijven.

11:45 Gepost door Mieke in Film | Permalink | Commentaren (0) | Tags: film, the road, bespreking |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.